Η κύρια εκκλησία του χωριού μας είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μάμαντα, ο οποίος γιορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου.
Ο Άγιος και Θαυματουργός Μεγαλομάρτυρας Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας από ευσεβείς χριστιανούς, τον Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, οι οποίοι φυλακίσθησαν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, γι΄ αυτή τους την πίστη. Δολοφονήθηκαν στη φυλακή, πρώτος ο πατέρας του και αμέσως μετά η μητέρα του, αφού πρόλαβε να τον γεννήσει μέσα στα μπουντρούμια του ειδωλολάτρη Φαύστου, διοικητή της Καισάρειας. Τα λείψανα των δύο άγιων γονέων του Μάμα ενταφιάσθηκαν από την ευσεβή χριστιανή Αμμία, η οποία υιοθέτησε και το βρέφος το οποίο ονόμασε μετά Μάμα. Το παιδί-θαύμα, ο Μάμας, από μικρή ηλικία δίδασκε το λόγο του Κυρίου. Πολύ νεαρός, σε ηλικία περίπου δεκαοκτώ ετών, μετά από μια περιπετειώδη νεανική χριστιανική δράση, συνελήφθηκε και δολοφονήθηκε από τον ηγεμόνα της Καισάρειας Αλέξανδρο, μεταξύ του 270 και 275 μ.Χ., στις δύο Σεπτεμβρίου.
«Στη σκηνή του βαπτίσματος του Μάμα, η Αμμία καλεί σε τραπέζι τους άρχοντες, ανάμεσα στους οποίους κι ένα λεγόμενον Αττικό. Αυτός απορεί: «Απιστώ, Ματρώνα το λέγειν σε ότι το παιδίον τούτο ενιαύσιον εστίν· εμοί γαρ ως τετραετές φαίνεται.» Είπε δε η Αμμία: «Τούτου θαυμασιώτερον έχεις ακούσαι, Αττικέ. Ως γαρ εδεξάμην αυτό εις τας αγκάλας μου παρά της τροφού αυτού, Αμμάν με εκάλεσεν.» Πάντες δε οι κληθέντες εν τω αρίστω ως εξ ενός στόματος είπον, Μάμαν κληθήναι το παιδίον». (Βιβλιοθήκη Μετοχίου Παναγίου Τάφου Κωνσταντινουπόλεως, χφ.594,φ. 174).
Παφλαγονίας το κλέος και μαρτύρων αγλάϊσμα, φύλαξ και φρουρός των Κυπρίων, ανεδείχθης Μάμα μάρτυς ένδοξε. Την θάλασσαν διήλθες ώσπερ ζων, και ταύτης τρικυμίαν χαλινών, θαυμασίως λάρνακά σου, Μόρφου τη πόλει κατεστήριξας. Διό εν τη μνήμη σου σοφέ, ευώδες μύρον βρύει εξ αυτής. Δόξα τω Θεώ τω ενεργούντι δια σού πάσιν ιάματα.
Αν επιχειρήσουμε να ενδιατρύψουμε στο βίο, στα θαύματα και στις παραδόσεις που συνδέονται με τον Άγιο Μάμα, θα χρειασθούμε πολύ χρόνο. Περιοριζόμαστε να παραπέμψουμε για πληθώρα πληροφοριών για τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο στο αξιόλογο βιβλίο, «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ», της Άννας Μαραβά – ΧατζηΝικολάου, που εκδόθηκε το 1953 στην Αθήνα, από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών – Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ένα είναι βέβαιο, πως ο Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργός Άγιος Μάμας τιμάται με λαμπρότητα στην Κύπρο και η παράδοση τον φέρει να θεραπεύει ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από κακοήθεις όγκους.
Για την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και για όλα τα ξωκλήσια, μπορείτε να προστρέξετε στα βιβλία ΜΑΝΔΡΕΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΜΑΝΔΡ’ΑΛΕΞΗ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, του Κυριάκου Παπαδημητρίου και ΜΑΝΔΡΕΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, του Ευθύμιου Ευθυμίου που δημοσιεύονται ολόκληρα στην ιστοσελίδα μας αυτή.